ANNANDAGSBOK

Vinden ökar från kylig till direkt fientlig. Fortsätter att elda nerblåsta grenar i tunnan och nära den blir det så varmt att byxorna brinner, nästan.

Bastar hett och ligger under täcket och lyssnar på böcker.

”Du läser ju bara deckare” retades A-C när vi var på Påskaftonsmåltid och det stämmer, nästan, för en del av mitt arbete består i att recensera böcker och i ljudboksfloden är kriminalberättelserna i klar majoritet.

Tove Alsterdals Tornedalsdeckare ”I tystnaden begravd”, läst av Anna-Maria Käll, var betydligt vassare än Åsa Larssons senaste, som hon läser själv, och med miljön från samma Tornedalen.

Nu har jag hittat en riktig Påskgoding: ”Röde Orm” av Frans G. Bengtsson och läst av Stephan Karlsén och kanske beror det på att farsan läste denna bok högt, då medan vår familj fortfarande fungerade, men jag älskar ännu denna historia.

Kvinnosynen är inte sådan att feminister förmodligen gör vågen men mansrollen är heller ingen lek. Var skalle kan när som helst klyvas av en yxa och så är det inget mer med det.

Språket är lakoniskt, dråpligt och lite kusin med Ture Sventon. Här handlar det dock inte om att handla Temlor på Rotas konditori på Drottninggatan utan att dra i ”Härnad”: Ro och segla tvärs över haven och burdust drabba oskyldiga, bortröva deras kvinnor, äta upp deras boskap och stjäla alla värdeföremål.

Det är hur kul som helst och jag ligger under täcket och fnissar alltmedan vinden prövande drar i takplåtarna.

2 tankar om ”ANNANDAGSBOK”

    1. Hej!
      Ja jag har läst de flesta av Denis Minas böcker som finns översatta till Svenska och jag tycker mycket om dem.

      Hej från
      Täppas

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.