PÅ VÄG

Öppnar dörren mot gården och sommaren slår till som en underbar dröm. Äntligen riktigt fet värme, Fåglarna är lyckliga. Och det luktar gott av gräs, sol och koskit. Allt färgas in med denna känsla och uppgiften att åka till Sundsvall och sända ”Ring P1” förefaller som en högst rimlig och rent av lyckosam uppgift.

Vi talar i programmet bl.a. om kultur och vad man kan tolerera under denna rubrik. Folkdans och mat, Ja, men hedersvåld, Nej!

Matilda från Togo i Afrika berättar att hon ska gifta sig med en Kurd från Irak. Det är inte helt lätt men hon menar att med öppenhet och tolerans öppnas många dörrar.

Under samtalet med Matilda slår det mig att just detta med att invandrare fritt får komma till tals i Sveriges Radio retar gallfeber på de djupt intoleranta och främlingsfientliga.

Vad är de rädda för?

Idag reser Jullan till Aten med Urban, jag beger mig till Stockholm för att sända ”RingP1” från radiohuset vid Gärdet imorgon och strax därpå föreläsa vid ”Motivationsdagen” på Circus. Det är alltså samma scen där såväl ”The Rolling Stones” som en radda med andra artister och orkestrar uppträtt. En scen som förpliktigar.

”Vart ska du?” frågar jag damen som hjälper mig mellan bussen och tåget.

”Kina” säger hon nasalt och med tyngdpunkten på första stavelsen. Om inte hon kommer från Sundsvall är jag Napoleon Bonaparte.

Hon ska hälsa på sin son och har en sjudundrande resfeber för hon har tidigare knappt varit söder om Njurundabommen.

Och sommaren prunkar på som en fontän av lycksalighet. Det ska fan hänga läpp en dag som denna.

3 tankar om ”PÅ VÄG”

  1. Det är bara alldeles ljuvligt nu och hela Sverige verkar vara just i Stockholm:-). Har lyssnat på dina intressanta program och skrev en i mitt tycke bra kommentar som försvann, var inte ditt fel och inte datorns heller utan nätverkets, ska byta kabel för jag är så snabb:-). Lycka till på Cirkus, där har jag i alla fall hört Jonas Gardell och kommit samtidigt med Astrid Lindgren en annan gång och tänk jag har glömt vad det var för föreställning, hon skulle hyllas på något sätt, måste fråga dottern:-). Njut av sommarstockholm, tänk att man kan gå ute utan att frysa:-)

  2. Du nämnde inte det bästa samtalet, solskenssamtalet från kvinnan som hade öppnat sitt hem för barn som hade det svårt. Jag tårades faktiskt, och det trots att jag egentligen är en skittuff tradarchaffis. 😉

    Kram på det!  

  3. Tjena Gubben,
    Missade ditt program i går, i bland måste jag jobba.
    Angående Matilda från Togo och   hennes man från Kurdistan så är det bara att lyckönska.
    Religion är en stor sak för många av oss. När jag bodde i Togo så var ca 10% muslimer och kurder är kanske kristna (har jag rätt?).Om Matilda har en kristen bakgrund så kommer den delen av äktenskapet inte vara något problem.
    Jag kan bara gratta hennes gubbe, ty togoleser är genomgående mycket fina människor. Jag älskar att generalisera, kanske sämre på att stava. 

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.