GOTT NYTT 2013

En sävlig eftermiddag i södra Indien är det omöjligt att inte ta del av den vidriga våldtäkten och mordet som skedde i Dehli.

Folk ropar efter blod. Men varför står könen så långt ifrån varandra om nu Hinduismen är kärlekens religion. Kvinnor är en handelsvara. Det är få som gifter sig av kärlek. I de flesta fall bestämmer familjerna.

Hon som har affären där Jullan och Helena gärna tittar in berättar att hon gifte sig av kärlek. Sedan dess har hennes ursprungsfamilj förskjutit henne. Det var 13 år sedan. Nu har hon och mannen två småttingar. De tycker att min vita käpp är kul och vi busar.

På kvällen middag med ett stort sällskap. Krabba och grillade Jättehavsräkor.

Gästerna medför egen Champagne och servitörerna sätter fram något som är en korsning av saft-och tandborstglas.

”Klart man vill pruta” säger M när vi fått vår mat och börjat prata.

”Det är kränkande och ovärdigt att behöva tjafsa om priset” svarar H.

”Jamen att pruta är kultur” fortsätter M.

”Jo fast kvinnlig omskärelse är också kultur på somliga ställen” funderar H.

Så där håller det på under Nyårsmiddagen. Havet som brusar i bakgrunden, egendomliga musikstumpar i luften. Egentligen kommer vårat nyår 4,5 timmar efter deras men strunt i det. Nu är nu och i detta ögonblick lägger Harold ut texten om en del riktigt flummiga krogar i gamla Kyoto.

Gott Nytt År!

”Gamla servitörer i lortiga lokaler bär hasande fram en rad av fantastiska små rätter. Varje liten rätt har alltid 3 smaker, alltid.”

Brottas men en Krabba kokt i smör och vitlök. Ett gäng Ryssar tjoar och en musikanläggning åker av och på. Händerna läbbiga av alla räkskal och t-shirten redan blöt av svett.

Sedan blir det klockan 12 och fyrverkerier ut över havet. Det är full rulle med människor som ropar Happy New Year men ändå är allt väldigt lugnt. Jag vet inte om det alltid är på det här viset eller om det som hände i Dehli lägger sordin på den mest gurglande upphetsningen.

Och vad ska man göra? Det är bara att fortsätta leva.

Nu är nu och just nu vill jag tillsammans med Webbredaktören Hans ropa

GOTT NYTT ÅR! till alla bloggens fans.

Indiska Oceanen

2 tankar om ”GOTT NYTT 2013”

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.