DEN GRÅ VÅGEN

Vintern, som varit lätt tillbakalutad, precis som om den tänkt att; ja ja våren kommer och då är det lika bra att man sänker rösten, bröstar upp sig och kliver fram. Det är en kall och blåsig morgon när Lenas Gnarptaxi kommer och hämtar mig.

Dagens snackis, i alla fall i Västernorrland, är att den del av Mitthögskolan som ligger i Härnösand, inte längre ska ligga i Härnösand. Lotte, med ena foten djupt nedkörd i den akademiska världen, är förgrymmad. Själv intar jag en nonchalant ”det–är–väl–inget–konstigt–med–att–saker–förändras” attityd. Lotte säger något om den ”Grå Vågen” d.v.s. att glesbygden dräneras på allt fler personer, människor som förtätas i storstäderna och blir trångbodda och hårt upplånade tjänstemän/kvinnor.

Det tänder jag på! Vi ska inte tala invandring, utan utvandring från den redan väldigt glesa landsbygden och jag får genast ”Den Grå Vågen” att låta som något som jag kommit på alldeles själv. Ja jag är ett skamlöst chauvinistsvin. Samtidigt är det en producents hårda lott att göda sin programledare med de tre F:n =Fakta, Fiffigheter och Förnödenheter.

En man ringer och är förbannad över Universitetsflytten från Härnösand. Han säger att det lilla MIT-Universitetet utanför Boston är vitalt varpå en e-postare torrt anmärker att Universitetsdelen av Mitthögskolan i Härnösand har 180 anställda medan MIT har 11 000.

TullaMaja, som sänt lokalt, kommer bleknost ut ur sin studio. Hon har ifrågasatt, i alla fall lite, att den där flytten skulle vara så förfärlig. Upprörda människor kräver hennes snara avgång. Det här med att retas verkar vara något som går i familjen.

Själv pratar jag i ”Ring P1” så det löddrar om ”Den Grå Vågen”. Till denna går det att koppla både den överhettade och utarbetade förlossningsvården i Stockholm till främlingskapet inför att äta hästkött. En kvinna som just håller på att stycka en pålle ringer och menar att det är dumt att slänga mat samtidigt som det givetvis inte ska vara läkemedelsrester i födan.

Lenins RevbenTill fika: Blåbärsbullar. Sätter tänderna i en sådan lycksalighetens skapelse och tänker att Härnösand på Engelska blir: ”Heresneezedduck”.

I morgon blir det ”Ring P1 igen och på kvällen boksläpparfest hos Lennart Bokia vid Vängåvan i Sundsvall för min väldigt färska bok: ”Lenins revben – under Kornhamnstorg”.

Lyssna: Ring P1! 20130219 09:30

6 tankar om ”DEN GRÅ VÅGEN”

  1. Bara om du kan garantera att gävledamerna är där. Förresten de går inte, jag har Buggkursen att tänka på.
    Som du förstår så är jag populär i alla läger, betyder att jag är ofarlig. Ingen Afahane längre bara en mysig gubbe i sina bästa år.
    Har fått upp ett konstntresse vid sidan om Buggen, vad och var jag bjuder talar jag inte om men det kostar flösk.
    Ha det.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.