GUBBSLEM, SURKÄRRINGAR OCH HELIG VREDE

 

Ja Jösses, sitter denna Söndag förmiddag på Tåget från Göteborg, slår på datorn. Inkorgen bågnar.

Alldeles tydligt kan man beskriva det som hände på ”Late Night Show”  i Göteborg på en massa olika sätt. Maria Sveland är naturligtvis förorättad. Efter ett mediagenomslag kring hennes nya bok, som skulle få vilken PR-strateg som helst att bli rusig av lycka,får hon lite mothugg. Givetvis bekräftar detta vad hon driver som teser. Kvinnans marginalisering och mannens läbbiga förakt. Det är ju det som är så genialiskt med hela hennes grej. All kritik är kvitton på vad hon står för och det är väl det som känns provocerande: Alla kvinnor är offer för dumma karlar. Klart som korvspad.

Själv tror jag det är mer komplicerat än så. Det finns exempel på ”Goda” män och det finns även ”Onda kvinnor” Det finns alla sorter och alla försök att förenkla och gena genom rabatterna tycker jag är tveksamma.

Jag uppfattade människan som grep micken som packad och förvirrad, liksom överhettad. Att hon är prisbelönt gör varken till eller från. Jag kände det jag kände och även mina känslor är sanna för mig. Trots att jag är man, får jag väl tillägga.

Och snälla någon, berätta för mig varför det är kul, bra och slagfärdigt att tala om ”Gubbslem” medan det givetvis är förkastligt att säga ”Surkärringar”?

Och ja, jag är för jämställdhet, lika lön och gemensamt tagande av ansvar. Det fick vi lära oss redan på -60talet och även om mycket fortfarande är orättvist genomsyrar Jämställdhetstanken allt fler människor i åtminstone Sverige.

Sedan är det väl det att jag personligen, genom mitt synhandikapp, blivit totalallergisk mot att bli och bete sig som ett Offer. Det kanske ger skön tillfredställese i stunden men är ingen hållbar väg i Längden.

35 tankar om ”GUBBSLEM, SURKÄRRINGAR OCH HELIG VREDE”

 1. Ja Jösses, va bra sagt.

  Ska inte kludda ner din blogg med infantila superlativ, utan kör i stället det kortare och kanske effektivare skogshuggarvarianten – TAME FAN DET BÄSTA JAG LÄST I DEN HÄR INFEKTERADE DEBATTEN PÅ +10 ÅR! STORT TACK!!

  Ha de bra & stå på dig Täppas!

  Hälsningar
  Gonzalez

 2. Jag ger upp ett Dafgård:s hästgarv i min 1:a så tavlorna
  ramlar ned av denna soppa som du så bra har sammanfattat.

 3. Har inte märkt vad som var så bra med er kritik. Var inte på plats men om det jag hört stämmer så var det inte speciellt väl underbyggt o fick formen av känsloyttring. Om kritik finns att ge så kan du o Janne säkert bättre än vad ni presterade där.

  1. Det spelar väl ingen som helst roll!
   Gå fram till en svart människa i Bronx och säg: ”Nigga Nigga Nigga!!”
   Ja, du förstår nog själv hur vanskligt det du insinuerar blir i konsekvensens namn…

  2. Det är skillnad. Täppas sa orden ironiskt då han menade att det hat han får uppleva är inte lika ”rätt” som det Sveland får uppleva då han ”bara är ett gubbslem”. Han använde andras ord för att visa hur vriden debatten om näthatet är.

   Sofia Mirjamsdotter (hon som sa uttalandet) har även ångrat att hon använde det ordet).

 4. Tack för en fantastisk sammanfattning av debaclet Täppas. Du sätter ord på precis det jag känner.

  Kram från Helen

 5. Det är ju inte faktumet ATT Maria blir kritiserad, utan snarare HUR hon blir kritiserad, som är det upprörande.

  1. ”HUR hon blir kritiserad”. Du menar inför publik och att hon precis som alla andra förväntas kunna stå för sina åsikter?

  2. Du, som uppenbarligen var där, kan väl berätta för oss andra HUR hon blir kritiserad! Om du hade sinnesnärvaro nog att filma så får du gärna lägga upp ett klipp så vi alla kan skapa vår egen uppfattning. Tack! 🙂

 6. Mycket bra sagt, fortsätt att stå upp för en öppen debatt. Var och en har rätt till sin åsikt.

 7. Eh, lönegapet mellan män och kvinnor håller på att vidgas igen, Täppas. och för övrigt kan jag tycka som du att det är trist när man inte kan kritisera utan att få kommentaren att det skulle vara ett bevis på den tes man driver. Problemet är att du för det första inte verkar förstå tankar om strukturer alls och för det andra så hade du avskytt vad Maria Sveland säger ÄVEN om hon kunde bevisa varenda tes hon driver och det vet du själv. Varför detta är en så viktigt ämne för dig kan man verkligen undra…

  1. Kanske dags för kvinnor att börja jobba mer då istället för att sitta på twitter o klaga på när man får kritik? Och saker är den, att Sveland inte kan bevisa en enda tes hon driver, det är så feminismen fungerar. Säg saker baserade på känslor, kalla alla som säger emot för kvinnohatare, och när alla e trötta på att bli kallade kvinnohatare har känslan blivit sanning, för ingen säger emot.

  2. Tack Pia!! Din kommentar ÄR pudelns kärna, som tydligt visar vad som är helgalet i den här debatten!

   Fråga: – ÄR det könsmaktsordning, kvinnohat och genetiskt felprogrammerade mansgrisar som är orsaken till det ökade lönegapet mellan män & kvinnor?
   Svar: – Nej, det är en väl planerad agenda från de som styr samhällsutvecklingen, dvs kapitalet, och det har inget eller väldigt lite att göra med könet på den som håller i sedelbuntarna.

   Och det är det här som är så sorgligt, för medan vänstern och annat hyggligt folk klöser ögonen ur varandra i en pseudodebatt utan slut – skrattar bourgeoisien hela vägen till banken!

   Är jag galen?? Hittar jag på!?

   Nej tyvärr. Det ”Nya Arbetarpartiet” är en ulv i fårakläder som delat ut lite ’lördagsgodis’ i form ett av jobbskatteavdrag, till den pöbel som självaste Statsministern definierat som ”Det Sovande Folket” i en ökänd bok han skrev när han var lika gammal som Annie Lööf, ordförande i MUF och Riskdagsman. (Obs: En liten finess med jobbskatteavdraget är att redan från början går 50% av alla miljarder till de 10% rikaste, smart va!?)

   Så vadå?? Det bevisar väl inget!?

   Jo det gör det, men inte många har fattat vad som pågår. Jobbskatteavdraget är inte en ’free lunch’ och gratisbilljet till thailandssemestern. Det är betydligt mer utstuderat än så… om ingen förstått hur straffbeskattning av arbetslösa & sjuka ska skapa fler jobb är det inte så konstigt – man talar nämligen inte om sanningen, och att hela vitsen med jobbskatteavdraget är SÄNKTA LÖNER!

   VEM är det som ska få sänkt lön!?

   Ja, inte är det bankdirektörer och börs-vd:ar. nej det är de med de LÄGSTA LÖNERNA som ska tryckas ner ÄNNU mer, medan de med högst ska upp i himlen, dvs: – Hey 1800-talet Here We Come!!

   Och VEM är det som har lägst löner??

   Ja, det är ju självklart kvinnor & ungdomar!! Ringer det en klocka om jag säger ”sänkta trösklar”…

   Så för att debatten om könsmaktsordning ska hänga ihop, måste HELA Alliansen och alla som röstar på dem bestå av enbart mansgrisar, right?

   Fråga: – ÄR det så!?
   Svar: – NEJ självklar inte, finns både suggor & svin i den församlingen.
   http://www.val.se/val/val2010/alkon/R/rike/alderkon.html

   Och slutligen beviset från Regeringskansliet som ingen kan förneka:

   — Hemliga planen: Sänk lönerna —
   http://www.expressen.se/nyheter/hemliga-planen-sank-lonerna/

   UPP TILL KAMP FÖR HELVETE!! >:[

 8. Vad exakt menar du Täppas med att Maria Sveland betedde sig och utmålar sig som ett ”offer” efter debatten på Gräv? Tycker ofta att detta tas upp i debatt om jämställdhet utan att det egentligen preciseras vad man menar, vad det är som är problematiskt just i det sammanhangetmed det. Opreciserat blir det en förminskning av den person som sägs förminska sig. Vilket ofta inte leder någonstans, tycker jag.

  1. Att ni orkar gott folk.
   Är det inte viktigare att diskutera ämnet: grävande journalistik.
   Där har ju JJ blivit helgonförklarad trots en del klavertramp.

  2. Om du läst hennes blogg så kan du väl inte undvika att se hur hon utmålar sig själv som ett offer. Ett exempel kan ju vara den här biten; ”Minnesbilder av fruktansvärda gräl med pojkvänner dök upp, tillfällen då jag tystnat eftersom mannen framför mig skrikit så högt och aggressivt att jag blivit rädd och insett det meningslösa i att försöka föra ett samtal.” och ”Jag hörde ekon från skolgården och mindes killar som slogs, drog en i håret och bråkade. Och så frökens uppmaning till oss tjejer att inte ta det personligt.” Där tar hon ju upp saker som känns väldigt ”offeraktiga” och tycker att den här situationen var likadan. Sen är det kanske så hon upplevde det, men det känns väldigt konstigt att skriva att man blir ”rädd” för att någon ifrågasätter en under en publik debatt, oavsett om den är hetsig eller ej.

   Vi som inte var där kan ju dock inte avgöra vad som är rätt eller fel i denna debatt. Både Sveland och Josefsson är ju vanligtvis väldigt dogmatiska när de debatterar.

 9. Hej Täppas, nu hoppas jag du får en riktigt trevlig vecka i fortsättningen även om det visst är intressant med ”debatter”. Vilken tur du kom vältränad från fjällen till detta och snart är det vår (fast så sant, det kan storma ordentligt då också;-)). Sköt om dig och ha det så gott! Och som jag skrev tidigare så gillar jag Maria men också Janne, tycker han varit en viktig röst. Nu har jag bara läst Marias version och bilden krackelerade men jag vet ju inte hur detta lät, eller rättare sagt han själv, var inte där:-). Men lite kul när det bubblar i grytorna. Såg dessutom foto på BM M och (förlåt) men hon såg på det mest manlig ut av er alla:-)). Det där med örhängena hade jag velat ha ljud på…

 10. Täppas borde lära sig det där med skillnaden mellan stor och liten bokstav. Men det kanske de inte hade tid med där nere på Gräv.

  1. Kära Språkpolis!
   När jag nu fastnat i denna kontroll erkänner jag att jag, helt egensinnigt, ibland roar mig med att emfasera vissa ord genom att, trots att de förekommer mitt i en mening förse dem med Stor Bokstav.
   Hej från
   Täppas

 11. Täppas, jag hoppas att du skäms riktigt ordentligt mycket för ditt beteende i debatten på Gräv. Jag hoppas att du skäms lika mycket över din polare Janne Josefsson, som än en gång har visat sitt förakt och sin totala avsaknad av respekt mot yrkeskvinnor, ofta unga sådana. Jag upprördes av Jannes beteende i debatten om personliga varumärken på Publicistklubben, där han betedde sig ordentligt illa mot bland annat Ebba von Sydow, och nu han visar igen att han är en dålig debattör med dålig syn på kvinnor. Janne tror att han kommer undan med att vara dryg, respektlös, aggressiv och oprofessionell genom att åberopa debattens frihet, men vet ni vad, det är ingen som köper det!

  Genom ert förminskande av Svedlands upplevelser av hot i sitt arbete och ert gemensamma försök att degradera henne till ett villigt offer som skor sig på den uppmärksamheten förminskade ni alla kvinnors utsatthet och upplevelser av sådana hot. Jag hoppas att dina egna döttrar aldrig behöver uppleva sådana hot följt av att du och dina manliga, medelålders översittarkollegor förminskar deras lidande. Jag hoppas att om dina döttrar utsätts för något sådant kommer du att bemöta dem med all den värme, stöd och empati som INGEN av er visade Svedland i fredags. Jag, och många med mig, har förlorat precis allt förtroende för dig och Janne Josefsson. Jag upprepar – skäms!

  1. Du tycker alltså att Janne josefsson och täppas ska behandla kvinnor på ett annorlunda sätt än män?? Inta en lite mjukare framtoning kanske? Kvinnor är ju sköra varelser så männen måste bete sig ridderligt. Helt otroligt nutida feminister har blivit 1800-talsmän…

 12. Hittade en recension av Svelands ”Bitterfittan” av Marie Söderqvist.. Skeendet känns igen på något vis:)

  http://www.expressen.se/kronikorer/marie-soderqvist/det-enda-smarta-ar-titeln/

  ”Efter att ha läst boken och försökt debattera med författaren är jag faktiskt rätt orolig. Hur kan man framföra sådan icke underbyggd dynga och bli tagen på allvar? Finns det en egen litterär kvot för kvinnor som påstår att allt sex de har haft varit våldtäkter och att alla tillkortakommanden de upplevt beror på patriarkatets förtryck? En kvot där man är befriad från alla de regler som gäller i övrigt för någon som vill föra fram ett budskap och bli tagen på allvar?

  Maria Sveland bevisar genom sin bok gubbslemmens värsta fördomar (kvinnoförtryckande slemgubbar ser hon överallt: lärare, chefer, redaktörer, gynekologer), nämligen att kvinnor inte kan tänka, inte kan föra logiska resonemang och är hysterikor.

  Jag är beredd att kalla Maria Sveland för just det, en hysterika. Om hon hade haft en annan teori om varför det är jobbigt att föda barn, göra karriär, hålla ihop förhållanden, förlika sig med sina föräldrar och allt annat som vuxenblivandet handlar om, hade hon avfärdats som lite stollig. Men nu när hennes tes går ut på att det är männens förtryck av kvinnor som gör allt så hemskt blir hon i stället hyllad. Hon skriver faktiskt, och framförde det dessutom på bokmässan, att kvinnor i Sverige har det som svarta i Sydafrika under apartheidsystemet. När jag frågade vad hon egentligen menar vägrade hon svara och ansåg sig orättvist påhoppad.

  Kvinnor som kallar sig feminister får uppenbarligen någon sorts frisedel från litterär kvalitet. Svelands bok är inte ens en halvdålig roman. Det är ingen roman alls. Det är en politisk pampflett som systematiskt mal sig igenom allt hemskt kvinnor kan råka ut för. Hemsk pappa, hemska pojkvänner, hemsk manlig gynekolog, hemsk manlig lärare, hemsk manlig chef, hemsk manlig kollega och hemsk man som inte lägger ned alla jobbplaner och är hemma med mamma och nyfött barn.

  När Maria Sveland under vår debatt inte kunde försvara eller förklara sig tog hon till det löjligaste av allt och sade att det hela handlar om att vi inte tillhör samma generation”.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.