I KULTURKNUTTARNAS SPÅR

När Hasse Persson från SR Gävleborg häromdagen plötsligt står i vårat kök och TullaMaja från SR Västernorrland håller på att skiva Mozarella över Tortellinin får en P1-Snobb som jag svårt att andas.

Hasse framför sitt ärende: Han och c:a 150 Motorcyklister ska stanna till i Grängsjö, 1,5 mil från Jättendal, Lyssna på spelmannen Thomas Von Wachenfeldt, äta Köttsoppa och så vill Hasse intervjua mig. Det låter så knäppt att det nog är kul.

Idag kom Barbro från Bergsjö och plockade upp mig. Greven satt och kollade på ”Spioner är vi alla”, regnet hade upphört och det var skönt att plötsligt sitta där med Barbro i hennes bil och småprata på väg mot Grängsjö.

När vi kliver ur bilen hörs Thomas spela en låt av Hultkläppen och jag begriper genast varför TullaMaja anser att han är Kommunens, kanske hela Gävleborgs län, främste musiker.

Det är ett odiskutabelt tryck i hans spelande. Ungefär som AC/DC fast som Svensk Folkmusik. Thomas, som själv även spelar Hårdrocksgitarr, menar också att Hultkläppen var den tidens AC/DC. Han hade långt mörkt hår och var Rebell. De kyrksamma menade att han stod i förbund med Djävulen.


Rara damer serverar Köttsoppa, lika rara Motorcykelknuttar kommer fram för att prata lite och sedan är det dags att kliva upp på scenen. Hasse är ingen svåring och allt går som en dans.

Plötsligt sitter jag med Barbro i bilen igen, stannar till i Gnarp, handlar ett paket Greve Hamilton och när vi kommer tillbaka till Gården sitter Greven fortfarande framför TV:n. En del har dock hänt; Han har bytt position från liggande i soffan till sittande i Fåtöljen.

”Jag ska dammsuga” säger han utan att lyfta blicken. Det är som att han kan läsa mina tankar.

Det är sommar på landet.

Lyssna: ”sista etappen är kapellet vid Grängsjö”

2 tankar om ”I KULTURKNUTTARNAS SPÅR”

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.