BAJSA PÅ BIRKA

Hinner inte gå på toan innan H och jag spatserar till Stadshuskajen och båten som  10.00 ska ta oss till Birka. Man kan alltid bajsa på Birka.

Solen lurar bakom molnen, det luktar dieselrök och guiden Daniel hälsar välkommen redan vid  landgången.

På väg till Birka

Äntligen ska man få komma till det legendomspunna Birka!

Helena och jag

Båten fylls med bildad medelklass, människor mitt i livet, herrar som låter som tjänstemän på statliga verk och deras fruar som alla förefaller klonade från Louise Epstein.

”Titta!” säger mannen bredvid, och han menar inte Helgö som passerar därute utan visar sin fru och mamma ett jättekul klipp från Youtube  på hans iPhone där en älg som blir påkörd liksom flyger upp i luften.

Daniel berättar, över högtalarna, först på svenska och sedan på engelska, att man på den ön hittat såväl en Egyptisk Vinlägel som en Indisk bronsbudda och mynt från Bortre Orienten och allt detta importerat till Svearnas land långt före både Vårdcentraler, ekologisk bacon och vattentoaletter.

Framme!

Vi lägger till, två timmar senare, vid Birka, beläget på Björkö, och lubbar upp mot muséet och den stundande guidade turen runt Vikingametropolen. Fåglarna sjunger, kor betar och det doftar sött av klöver.

Ko

Landskapet guppar fridfullt och inte ens för den som ser finns det mycket att se.

”Ni får föreställa er osv.” säger Daniel och berättar att det på den tiden, 7-8 hundra år e.kr. bara fanns 4 städer i Norden och att Birka är den bäst bevarade. H säger att den inte syns alls. Hela faderuttan har liksom sjunkit ned i landskapet som ett försvunnet Atlantis.

Utsikt

Det var Rausing, Tetrapacmiljardären, som lade ned en massa pengar på utgrävningar och en konspirationstanke vaknar: Tänk om det handlar om flott och kultiverat fuffens med förlustavdrag eller något?

Alla i gruppen är engagerade och Daniel ber oss ställa frågor. Ett barn undrar om vi verkligen måste tala om Vikingar? Alla fnissar. Här är vi ju liksom i Vikingarnas Mekka.

Jag funderar på att fråga om hur Vikingarna såg på HBTQ-frågor men beslutar mig för att ligga lågt.

Efter rundturen fikar vi på kaffe och mackor med stekt ägg. Det smakar gott efter en saftig rundtur men frågorna är åter igen: Finns Birka, har det någonsin funnits och var ligger toaletten?

Äntligen

2 tankar om ”BAJSA PÅ BIRKA”

  1. Tack för ännu en bra beskrivning på en ovanlig dag! Du är förträfflig Täppas – både intressant och humoristisk! Ja helt enkelt levande o nyfiken på det mesta. Och kunnig! Y-buss-Ulla

    1. Tack Ulla!
      Du är rar men det slog mig just att jag nog inte är vidare värst kunnig för det bör ju heta ”Bajsa i Birka” men väl ”Bajsa på Björkö”
      Ha en skön söndag hälsar
      Täppas från min iPhone

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.