FOLKMUSIKENS WOODSTOCK: DELSBOSTÄMMAN 2014

”Titta, idag vandrar Mörtarna upp i Åbäcken” säger H, som det vore den naturligaste saken i världen, vilket det också är, när vi under promenaden, efter nedlagda affären, Hågges och innan Dödsmetallgänget och Klas-Göran, går över bron. Varje sommar, ungefär vi den här tiden, vandrar en väldig massa små mörtar upp i Åbäcken för att leka.

Mört i Åbäcken

Bernt berättade att han, när han var Lillpojk, brukade håva upp hinkvis med mört och sälja för 25 öre hinken till en minkodlare på trakten.

Jag ber H ta en bild men hon säger att det är marigt att få en bra mörtbild.

”De ställer inte upp sig och skrattar mot kameran.” Det är klart, de har sina mörtliv och sin uppgift i naturen: Föröka er!

På söndagseftermiddagen kommer TullaMaja samt lilla Hjördis för att plocka upp mig. H och Greven stannar i byn. De har sina intressen men jag vill inte missa årets upplaga av Folkmusikens Woodstock: Delsbostämman.

Vi kommer fram när den värsta trängseln lagt sig. Buskspelet är i full gång och våra idoler, Bollnäsbygdens Spelmansgille, har ännu inte giggat.

TM och jag med Orsa spelmän och dansare i bakgrunden.

På scenen radar Orsas spelmanslag upp sig. De är alla klädda i folkdräkt och de öppnar en burk kompetent men inte mindre konserverad Folkmusik. Tråkvackert.

Nordanstigs spelmän är många starka kvinnor, Oltorgs Kajsa inte att förglömma, och de spelar som om de vore jagade av själva fan. Underbart.

”När ropar man Hej! Och Tjo” frågar jag Tullamaja. Hon säger att det är när musikanterna får ”Feeling” men man hör direkt om de ropar Tjo! På ett plastigt och tillgjort sätt. Som allt annat ska det komma från hjärtat.

Bollnäsbygdens spelmansgill

När Bollnäsbygdens spelmansgille kliver på scen börjar de inte med ”Jumping Jack Flash” men spänningen är stark. Den här orkestern har en laddning som går utöver det vanliga. Musikerna är mellan 12 och 87 och utvecklar ett helvetens drag.

De attackerar varje låt som om det är sista och första gången i Universum. Ingen bär folkdräkt, alla är spelsugna och publiken är hänförd.

TullaMaja dansar med Hjördis medan jag sitter och gubbdiggar, suger på Majskolvspipan och stampar takten.

Katt på tak

När vi kommer hem sitter Rufus på taket och ylar. Under dagens lopp har han släpat in två halvdöda möss och en levande fågel.

Sommaren är i full gång.

 

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.