GENTLEMENS MEETING

Snygg kavaj” säger en röst när jag tar trappan upp från Riddarfjärden, mot Hilton, Bastugatan och Hornsgatan. Miljön är väldigt mycket Klas Östergrens Gentlemen”.

”150:- Second Hand vid Fridhemsplan.”

”Skitbra” säger Bosse Schön, en gång underbarn och enfant terrible på Ljusdalsposten, en brokig karriär inom experimentell TV och en rad böcker, oftast något krigiskt.

Han berättar att han varit på Bokmässan i Göteborg och signerat sin nya bok, “Hitlers svenska SS-soldater : Brev och dagböcker”. Den handlar om Stig Cederholm, Åsa-Nisses skapare som var fullblodsnazist. 1941 flyttade han till Norge, gick med i Vermacht, fick sina tänder fixade av duktiga Nazisttandläkare men blev så tokig att han fick sparken från Tyska Armén, placerades ett tag i koncentrationsläger  och sändes tillbaka till Sverige. Han hamnade på en sluten avdelning på ett av den tidens största dårhus och inlåst med en skrivmaskin av märket Halda skrev han sitt första Åsa-Nisseäventyr. Resten är historia.

Jag har alltid anat att det var något lurt med Åsa-Nisse, inte minst med den lismande Sjökvisten och nu har man fått svart på vitt.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.