LANDET LAGOM

   Kallstart. Solen försöker smälta ned tussar av dimma i dalen. Huttrigt. Kommer en timme och en halv för tidigt till Radiostationen  i Sundsvall. Medan redaktionen vaknar somnar jag på en soffa, blir purrad av Lotte, försedd med en kopp becksvart kaffe och tålmodigt ledd, en Zombie, in i Studion.

  Kugghjul, överföringar, nervsynapser  i Stora och Lilla Hjärnan rasslar igång, men, uppnår jag den snabbtänkthet som erfordras av en Programledare för ”Ring P1”? Ett inslag i ”Vetenskapsradion” inom ramen för ”P1 Morgon” berättar att det är minerat område runt begreppet  ”Begåvad”. Ska vi verkligen, i Landet Lagom, acceptera att somliga är  klyftigare än andra? Och vad är Begåvning?

  Själv gör jag mig lustig över att 700 delegater vid Folkpartiets stora stämma inte visste vad PISA står för. Det gjorde inte jag heller innan vi googlade: Programme for International Students Assessment.

  En man ville dra fram Rondellhundmannen och doppa min nos i den gamla pölen men det där har vi tröskat färdigt.

  Ett IQ-test visar bara att den som löser eller inte löser det är bra eller mindre bra på just IQ-test. En större fråga är vad de människor, de som inte är de skarpaste  knivarna i lådan, ska ta vägen? Finns det plats för de inte alltför snabbtänkta i vårat rappa och högpresterande samhälle?

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.