SYLT

Det luktar dikesörter, äng och skog. Solen är obehärskad generös och vindarna är varma som kramar.

  Hittade en fräsch kula på en trasig käpp, mekade lite och bytte ut min utslitna. Sätter iväg med vatten, äpplen och tobak längs Hårtevägen. Den är rak, glest trafikerad och har begripliga jämna kanter. Och så dofterna.

  Det är inte starten eller målet som är grejen utan att gå, gå och bara gå.

  Tankarna slingrar sig. Tänk den där gången då Greven var sex och hade en flicka som var sju på besök. Hon skulle sova över och föreslog Greven att de skulle inleda ett förhållande, bli ett par.

  Greven grät, var otröstlig , fattade ingenting och flickan fnös: ”Man kan väl inte rå för sina känslor.”

  Visst, det var också sant och den senaste veckans turbulens i ”Ring P1” visar att det inte heller går att övertyga en främlingsfientlig person om att den gått vilse. Det är mer känslor än väl underbyggda åsikter.

  BRÅ, Brottsförebyggande rådets statistik visar att våldsbrott gått ned de senaste åren. Samtidigt piskar de främlingsfientliga upp en stämning av domedag. Det går inte att tala en sådan person till rätta med statistik. De skrev ju i tidningen och dessutom har man hört på det ena och det andra via Facebook.

  En bil stannar. Det är Kerstin och Bernt, våra gamla grannar, som är på väg till Hårte för att koka svartvinbärssylt i sin stuga.Vi står och pratar. Kerstin vill dra upp detta med sjukdomar och deras behandlingar men Bernt håller tillbaka: ”Nu ska vi inte prata sjukdomar.”

  Vinden silar genom träden, en bill passerar, tar av mig ryggan och tar en klunk vatten och så fortsätter vi att prata.

  Jodå, både H, TullaMaja och Felix ska springa ”Midnattsloppet” på söder i Stockholm ikväll men här står vi och pratar.

  De ska koka sylt och jag ska gå hem och mata hönsen.

10 tankar om ”SYLT”

  1. Täppas, kan du förklara för mig varför du kallar oss främlingsfientliga, när allt vi vill är att minska invandringen till samma nivå som våra grannländer har. Inte kallar du väl alla danskar, norrmän och finnar för främlingsfientliga, eller hur? Vi är inte alls fientliga mot främlingar. Vi vill bara värna vår välfärd. Är det så svårt att fatta? Jag önskar dig allt gott.

    1. Välfärd. Är det när arbetsskygga tjockisar i glesbygd håvar in bidrag för att de inte vill skaffa en utbildning och röra på sig? Vad gäller kriminalitet är den riksdagsgrupp som är demokratiskt vald att ta hand om de främlingfientligas intressen mer kriminellt belastad än gruppen invandrare.

      1. Täppas, varför svarar du inte på mina frågor? Istället hånar du vår välfärd och förtalar vårt tredje största parti. Jag är besviken på dig. Kan vi inte göra ett nytt försök att förstå varandra? Vi kanske har något lära av varandra! Jag hatar inte dig. Du är min meningsmotståndare och jag vill förstå dig. Vill du?

        1. Tyvärr tror jag inte, med all respekt, att det är någon mening med att vi diskuterar för som jag försökte beskriva i blogginlägget, bottnar främlingsfientlig/inte främlingsfientlig i känslor.

          Vi kan dribbla med procentsatser och statistik men i grunden handlar det vare sig om pengar eller ett förmodat hotat välstånd: Det är i synen på människovärdet som är det ställe där vi inte möts.

          Tyvärr tror jag också att de flesta främlingsfientliga i grunden är rädda människor. Vilsna och underminerade pekar de på flyktngströmmen som roten till det onda.

          Vi har inte ”Fri” invandring, några vill och får stanna medan andra får åka hem igen, men naturligtvis ska ett land som har möjlighet att hjälpa de som flyr från krigens vidriga fasor göra det.

          Människosyn var ordet.

          1. Förlåt att jag stör igen! Du nämner ordet ”känslor”. Jag tolkar det som att den (som jag) som vill minska invandringen till samma nivå som 1989 års ”Lucia-beslut” den prioriterar svenskars behov först. Den som (som du) vill ha fortsatt ”generös invandring” prioriterar alla människors behov lika högt, oavsett vilket land de kommer ifrån. Har jag förstått dig rätt?

  2. hej, hälsa Felix, Tullamaja och Helena och gratta till fina lopp igår kväll. Vi såg dem inte men Felix var ju en av de främsta som passerade där vi stod.
    Tråkigt att du skall behöva få in dessa fascister på din blogg, men det är väl bara att tugga i sig.
    Nu skall jag ut och dra mina 100 km på hojen och tänka på allt possitivt vår invandring innebär.
    ha det, vi kanske ramlar på varandra en dag.

    1. Hej Nibali! Den socialdemokratiska regeringen, som 1989 införde Lucia-beslutets begränsning av invandringen, kallar du väl inte fascister, eller hur? De som känner mig vet att inte heller jag är fascist. Ta gärna fram dina bästa argument för att Sverige ska ha Europas största invandring per capita! Kanske kan vi förstå och lära av varandra?

  3. -Under 2000-talet har antalet dömda för brott i samtliga kategorier legat mellan 110 000 och 130 000, vilket är en minskning sedan 1970-talet då antalet dömda för brott låg omkring 300 000 per år trots att befolkningen var mindre.[1] Antalet anmälda brott under 2000-talet låg årligen mellan 1,2 och 1,4 miljoner för samtliga brottskategorier, vilket i antal nästan är en tiodubbling sedan 1950-talet.[2]
    I belastningsregistret finns 160 000 personer registrerade över en period av 10 år. Detta betyder att under de senaste 10 åren har minst 160 000 individer i Sverige dömts till någon form av kriminalvård.[3] Enligt registret är totalt cirka 6,3 procent av befolkningen registrerade för brott.[4]/Wikipedia

    Vissa brott har ökat, andra har minskat. Man får gå in i varje brottstyp som jämföra.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.