KÖPA TYSK SALAMI

En man, en hårding klädd i läderkortbyxor, rejäla vandringskängor och en liten fjollig grön filthatt med sidofjäder, presenterar sig som Otto von Schnabelteufel och han är vår lokala guide som tar emot på en parkeringsplats vid Hudiksvalls beryktade alper.

Det är han som ska ta oss, även om det innebär fruktansvärda strapatser, in på den tyska livsmedelskedjans lokala utpost.

”Fasten your seatbelts, thiz will be one hell of a znabbköpztrip” säger Otto med rejäl tysk brytning och väger oss med blicken. Kommer vi att klara det här?

Målmedvetna, det får kosta vad det kosta vill, passerar vi några svåra bergspass, korsar en brusande bäck och kommer slutligen in i detta Shangri La av prisvärda produkter. Det säger ju alla.

Ur högtalarna strömmar förfärliga tyska schlagers men det är bara att bita ihop och traska på. Vandringskängorna smäller i det stenlagda golvet.

Hyllor och montrar dignar av blodkorvar, kryddblandningar och skinkor stora som VW-bubblor.

Jag hittar en Salami som är generande billig men Otto försäkrar att denna dildo av smakupplevelser inte innehåller finhackade papperslösa gästarbetare.

”Det var lite drygt 70 år sedan vi slutade med sådana tilltag” försäkrar Otto och jag lägger korven i korgen.

På hyllan för tekniska hemprodukter hittar jag en propplösare så potent att den kan skicka ett stopp i slasken till månen.

Men titta här, i mejeridisken finns den ursvenska produkten Bregott och jag fäller en tår och nynnar på ”Jag är så glad att jag är Svensk”.

Med varukorgen proppfull tar vi oss till kassorna. Kassörskorna är alla klädda i Sydtyska folkdräkter, sådana som liknar vackert och färgglatt draperade öppna äggkartonger och var femte minut hörs en hornstöt ur högtalarna varpå kassörskorna störtar upp, krokar arm och uppför Bayerska folkdanser. Även om detta förstås är ett pikant inslag gör det att betalningen går långsamt men lite motgångar får man ta om man vill fynda i de Hudikvallska Alperna.

Strax står vi åter på parkeringen, skymningen smyger runt knuten och snö faller, virvlande och fjäderlätt. Någonstans råmar en Alpko.

Ja det var allt ett snabbköpsbesök det, jösses, men när allt kommer omkring är allting vad man gör det till.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.