FÖRVALTA EN FÖRVIRRING

Det råder en högtidlig stämning Rönnells Antikvariat på Birger Jarlsgatan när Bo Anders Perssons 50 år gamla musikaliska experiment avtäcks med skivan ”Love is here to stay” (Subliminal Records). Skivan har fått intresserade av experimentell musik runt hela jorden att hjula av lycka.

Björn Gunnarsson och jag, Björn Granath sitter bredvid mig, bänkar oss i den fullsatta lokalen och ur högtalarna kommer moln av musik. Magnus Hedlund, som skrivit en essä om Bo Anders tidiga tonkonst och revolt mot den akademiska musiken, pratar med Kompositören: ”Den här musiken verkar så fri” säger Magnus.

Bo Anders Persson och jag

”Den tillkom under mycket ångest” muttrar Bo Anders trotsigt och publiken är salig. Detta är Mannen, Myten och Legenden bakom grupper som Persson sound, International Harvester och Träd, Gräs och stenar.

Under kvällen flimrar bilder från den tid som Torkel Rasmusson beskrivit med orden: ”Allt var liksom i rörelse”.

Det var  då alla kunde samlas i en FNL-demonstration och innan den era då viktigpettrarna tog över med sitt frastuggande.

”Man kan väl säga att man förvaltade en förvirring” säger Bo Anders och det är nog precis så det var. En rolig röra.

Kvällen  avslutas med att Mats Persson framför ett minimalistiskt pianostycke av Arne Eriksson. Mats, som är en mycket stor kille, hamrar som en koncentrerad Hackspett  på tangenterna. Hans kindpåsar dallrar frenetiskt.

”För min del gav det stycket mig lika mycket som att lyssna på en Finsk väderleksrapport” skrockar min vän Björn. Själv blev jag alldeles absorberad av samma stycke.

Vi är i vilket fall helt överens om att det var en finfin kväll på Rönnells.

3 tankar om ”FÖRVALTA EN FÖRVIRRING”

  1. Nog måste det vara Magnus Haglund, min nära namne och tidigare nära granne som avses.
    vänligen
    Magnus Hedlund

    1. Det kan mycket väl ligga till på det lilla viset. Den här Magnus hade något att göra med Backateatern om det på något vis kastar ljus över saken.
      Hej från
      täppas

      1. Då är det nog så. Jag lämnade Göteborg för åtta år sen för Gotland och var aldrig närmare involverad i Backateatern.
        OK allt väl. Ordningen återställd.
        Magnus Hedl

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.