SÖNDAG, SÖNDAG

Greven har filmkvällGreven sover tillsammans med några vänner hos en väninna. De ska ha ”Filmkväll”. Tänker de under sitt cineastiska möte se på Tjeckisk novellfilm, Fellini eller några av Kurosawas Japanska mästerverk? Det är frågan men mitt i natten anländer en MMS-bild som får en att undra.

Möter Greven vid lunchtid när han kommer hasande upp för Tyska Brinken. Tonårssvullen. Vi frågar givetvis när han lade sig att sova?

”Jag somnade först” säger Greven stolt som vore han Montgomery efter ett lyckat fältslag.

”Och när var det?” Vi är skeptiker.

”Vid halv 5” och tillägger ”Vi kollade 1408”.

H följer mig på Roslagsbanan till en hållplats bortom Täby Kyrkby. Där bor Leif som förser mig med den allra senaste tekniken vad gäller Dagens Nyheters taltidning. Den mojäng jag hade dog i torsdags morse när jag tappade den i golvet. Leifs fru som är konstnär bjuder på kaffe och chokladkaka och medan Leif lär mig de nya knapparna på senaste apparaten visar hans fru H sin konst.

När H och Greven några timmar senare lämnat mig på tåget norrut sitter jag och lyssnar igenom de senaste 4 dagarnas tidningar. Mycket Tranströmer förstås och Hanna Hellquist har ryckt upp sig lite och berättar mer än bara om baksmällor och existentiella skavsår.

Träffar Yvonne Kardell på tåget, hon kommer från ett årsmöte i Norrköping, och när Sten kommer till stationen i Hudiksvall för att hämta henne får jag åka med.

Regnet hamrar mot framrutan, det blåser längs E4 och det är +4 grader. Vindrutetorkarna har ett fasligt schå och från stereon hörs dansbandsmusik svagt.

Sten är min väderguru. SMHI har inte en chans mot hans observationer av det sätt på vilken isen om våren spricker på Jättendalssjön. Dessutom läser han vintergatan som andra läser ortstidningen.

”Det var vindstilla på Mickelsmäss vilket betyder att det blir en mild vinter. I vintergatan har jag sett att det kommer att bli mycket snö.”

En mild och snörik vinter således.

Men en sak i taget.

Imorgon bitti blir det först ”Ring P1” och man behöver inte läsa vintergatan för att begripa att det mycket kommer att handla om Juholt och hans skattebetalarfinansierade bostad i Stockholm.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.