NÅGRA RADER FRÅN EN SOM VAR DÄR

Vinden nyps medan Soleln ligger och småretas bakom de Molnslöjor som är penslade över den väldiga blå Himlen över Riddarfjärden. Under Fjärdens vatten pågår ett Tunnelbygge och högt där uppe är ett plan på väg in mot Bromma. Det är tisdag mitt i verkligheten, jag är på väg till gymmet och i mitt huvud surrar röster och rader som vuxit fram ur debatten i fredags Kväll.

Petiga kommentarer finner det sexistiskt att jag skriver att männen på scen inte precis är några ”Springchickens”

”Chick” är ju slang för ung kvinna men en ”Chicken” är en, på Svenska; Kyckling, och den kan som de flesta vet vara både av Hon- och Hankön.

Jag kanske skulle ha skrivit att vi inte precis var några ”Spädgrisar”? Eller det mer neutrala ”Vårlökar”

Kommer att tänka på Matjevic Zarembas artiklar i DN från Lärarhögskolan. En av trådarna där var att verklig Kunskap och Bildning var underordnat att vara Politiskt PK i HBT-frågor. Personer som inte läst särskilt mycket triumferade då de snubblat över manifest med en lättbegriplig dogm.

Märka ord: Fortfarande har ingen, bland alla kreativa kommentarer, svarat på min fråga varför det är OK att säga ”Gubbslem”( Vilket jag, som någon kommentator lade märke till, själv sarkastiskt sade under debatten. Ordet togs sedan upp och användes på fullt allvar av bl.a.  Sofia Mirjamsdotter)medan det så klart är förkastligt att utmåla några som ”Tantslem” (eller ”Surkärringar”)

Om jag, som programledare för ”Ring P1” skulle kalla en kvinna för ”Lilla Gumman” skulle inkorgen explodera men om jag kallar en man för ”Lilla Gubben” reagerar ingen. Jag har provat.

Vem eller vad bestämmer vad som är rätt? Vem har ”tolkningsföreträde” och utgångspunkten för frågan är hur vi ska uppnå maximal RÄTTVISA. Så här skriver Joakim Lamotte appropå vem som har rätt att säga vad: http://debatt.svt.se/2013/03/11/nar-gardells-sexism-drabbar-danny-har-det-gatt-for-langt/

Sedan detta med ”Bloggerska” som är ”Packad och förvirrad” Tja, om man är just packad och förvirrad spelar det väl ingen roll om man är Lagerarbetare,  President, man eller kvinna, har 14 tusen anhängare på Twitter eller  inget Twitterkonto alls.

För er som inte var där tycker jag beskrivningen av Joakim Lamotte är helt okej.

Hjärnan kokar och det är skönt att sitta i Roddmaskinen en timme, ro som en tok och lyssna på Hårdrock. Ute i omklädningsrummet ringer en man från ”Svenska Deckarsällskapet” och bjuder mig att komma och tala på deras möte på Trädgårdsgatan nära Kungsträdgården tisdag kväll i Påskveckan. Han säger att de ska försöka greja Revbensspjäll.

Klart jag kommer, dags att växla spår för jag är inte bara debattör utan även författare till boken:

 ”Lenins revben – under Kornhamnstorg”

4 tankar om ”NÅGRA RADER FRÅN EN SOM VAR DÄR”

 1. Vojne, vojne.

  Ja Täppas, krutröken har lagt sig efter ”Gräl 2013” och vardagens diskbänksrealism framträder så sakteliga genom dimmorna ute på det salongsberusade slagfältet. På något sätt känns det ändå som ett illvilligt korn från sandlådan bitit sig fast under en ögonlocket och skapat sådana där komplexa Chief-Inspector-Charles-Dreyfus-tics och känsla av något är fel… jäkligt fel.

  Men man får nog ta det hela med en klackspark för att inte hamna på samma institution som Chief Inspectorn. Och lite underhållande är det ju på distans, speciellt dina ”märkta ord”. Funderar ev på att doktorera på en avhandling med titeln:

  * Gubbslem, Tantslem & Övrigt Könsslem i Genusdebatten *

  Material finns i mängder. En inte helt oäven källa är mymlans blogg, där divertissemanget når nya höjder, speciellt bland kommentarerna:

  mymlanthereal[.]wordpress[.]com/2013/03/11/min-version-av-vad-som-hande-i-fredags/

  Anders skriver: 11 mars, 2013 kl. 16:58
  ”Du kallade dessa män för ”gubbslem”. Hur hade det varit om en man ställt sig upp och kallat tre tjejer för fittslem? Eller tre invandrare för ”niggers”? Inser du inte likheten?”

  Sofia skriver: 11 mars, 2013 kl. 18:32
  ”Anders, du är en sexist!! Bara det att du anser att ordet gubbslems motsvarighet är fittslem är ett tecken på sexism. De flesta andra skulle nog vända gubbslem till tantslem! Förresten är du en utövare av härskartekniker. Du skriver ut åsikter åt andra! Det har också en radda män gjort genom historien. Särskilt en man med liten mustasch. Tänk på det nästa gång!!”

  Inte illa, pajkastning på högsta nivå.

  Jag är förvånad över hur lättvindigt detta slem verkar glida över på ”mannen med liten mustasch”… har ju varit där själv och petat i de bayerska skinnbrallorna, och det fungerar förvånansvärt bra i debatten… för att inte tala om Jannes katalysator som fick argbiggorna att hoppa ute i publiken… Är det ett omen?? Förhoppningsvis inte…

  Så ja Täppas, hade du eller Janne sagt:
  – Här sitter detta tantslem till radikalfeminist och spelar sårad Moder Teresa, medan stålarna från bokförsäljningen rasar in på kontot, och vi har överhuvudtaget ingen rätt att ifrågasätta geschäftet. Är det bra underhållning?

  Då hade argbiggorna vält lokalen, lynchat er, och bränt alla mustascher de kom åt. Den saken är klar.

  Fast… doktorsavhandling är kanske ingen bra idé. Man kanske skulle göra film istället??
  ”När Offerlammen Tystnar” med en frustande Josefsson i ansiktsmask, jagande en storgråtande Sveland!?

  Njaa… lika bra att låta det vara… 🙂

  Hoppas bara att Du & Janne *aldrig* tystnar, för då vet i tusan var det slutar.

  Innan jag tackar för mig, en kort sammanfattning av Mirjamsdotters version:

  1) Den heligt oantastliga Översteprästinnan har delgivit världen sina överjordiska hot.
  2) I detta läge har Gubbslem 1 den dåliga smaken och ofattbara okänsligheten att den 8 mars på den Internationella Kvinnodagen meddela att han också får ta emot hot…
  3) Enl Mirjamsdotter har Gubbslem 1 nu gjort ett övertramp som saknar motstycke och gett den Genusrelaterade Förminskningen ett skandalöst ansikte.
  4) Olyckan stannar dock inte här, för Gubbslem 2 & 3 vill nu lätta på det inre trycket och meddela att de har OCKSÅ fått ta emot hot, spott & spe! Notera det är fortfarande är den 8 MARS med allt vad det innebär!
  5) Enl den radikalfeministiska bonlogiken är nu Översteprästinnan tillintetgjord, trots att Josefsson ännu inte sagt ett ord till vederbörande. Översteprästinnan inträder därför i det katatoniska offerläget och lider sig under förslavande tystnad genom resterande debatt.
  6) När Översteprästinnan nu offentligt uppvisar detta fasansfulla panellidande, utbryter full kalabalik och resten är historia.

  Så kan det gå i den sekteristiska världen där vissa värden är religiöst oantastliga!

  Ha de bra Täppas, kanske vi råkas igen!

  Med vänliga hälsningar
  Gonzalez

 2. För oss som inte var där och vet hur feminister resonerar så är det inte svårt att gissa vad som hänt och avgöra vilka beskrivningar som är trovärdiga.

 3. Jag öva min svenska här på att läsa artiklarna.

  Kan du förklara om man menar GUBB-SLEM eller GUBBS-LEM i denna debatt. Finns inte i ordboken min. Snälla förklara skilnaden. TACK!

  1. Hej!
   Gubbslem är ett slanguttryck som jag tror Annika Lantz hittade på. Oh Annika var är du?
   Gubblem är det som heter Penis.
   Gubbslem är också en sorts alg.
   Lycka till med svenskan
   Hej från Täppas

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.