FARA

Promenad. Konstaterar att Landskapet under en kort tid, från April till Juni, gått från Avgnagt Hundben till Dignande Smörgåsbord.

Brukar skryta för H att jag inte behöver åka på några Mindfulnesskurser. Mina promenader är väldigt mycket här och nu för om jag tänker på något annat går jag vilse. Bokstavligen.

Nu stämmer inte det där längre. Går, med skruv i ryggen, promenaden i rask takt, morsar på några som ska iväg och Gratulera en 70-åring, en sådan där pigg en som exemplifierar att 70 är det nya 50, men annars ligger jag mentalt kvar hemma på Sofflocket och lyssnar på Khaled Hosseinis (Han som skrivit ”Flyga Drake”)senaste ”Och bergen svarade”, en bok som Björn Granath läser och som är så gripande och dramatisk att man blir fuktig i tinningarna och nackhåren står rätt ut.

Funderar på Cortisol. Det stod i tidningen häromdagen att Småttingar som vistas på ”Ur- & Skurdagis”, sådana som i alla Väder har verksamheten förlagd utomhus, har en förhöjd nivå av Stresshormonet Cortisol. Urtidsmänniskan hade också sådant stresspåslag, särskilt när de hotades att bli slukade av en Björn. Cortisol = Fara.

”Det är väl klart” säger H ”Att 2-åringar som är så inbyltade i Utomhuskläder att det tar en Evighet att kissa får en höjd Cortisolnivå.”

Jag invänder att det, med tanke på att livet innehåller en hel del hotfulla sidor kanske är bra med Cortisol?

”Snack” säger H ”Små barn ska inte behöva bekymra sig om hot, de ska vara i en varm och trygg miljö, sitta i knä och höra sagor.”

När bilen inte startar känner jag hur Cortisolet kommer ridande på Stora Svarta Hästar. Pulsen slår. Ska vi inte kunna ta oss hem?

Vi ringer Nilas som säger att det helt säkert är ett glapp på kontakten till Vevaxelgivaren.

Tänk om man kunde ringa till sin Läkare och säga att man går hyggligt på raksträckorna, att det svajar betänkligt i kurvorna och är något alldeles för jävligt tungt i Uppförsluten, och denne svarar:

”Det är bara att byta kretskortet, det som sitter mellan Förlängda Ryggmärgen och Lilla Hjärnan. En ren rutinåtgärd och samtidigt kan vi mäta Cortisolhalterna.”

En tanke om ”FARA”

  1. Din fru har rätt! Angående kortisolet, det ska inte vara stresspåslag på småttingar och visst vi hade det som urtidsmänniskor på jakt med det var ju inte ettåringarna som var ute och jagade:-). Dessutom har vi långvarig kyla, dessa stackars ungar är ute året om och de riktigt små står mest stilla, snorar, gråter och fryser. Där har du ett ämne till P1:-). Har själv forskat på stresshormoner men inga barnstudier, både intressant att det gjorts men hemskt att det gav utslag. Personligen tror jag att de flesta barn har något förhöjda värden i dagens samhälle men här så utkristalliserades dessa ändå som vistades på ”utedagis”.

    Ja vilken vuxen vill vara ute på det sättet. Gick förbi ett stort nybyggt dagis och såg inte en vuxen så långt ögat nådde, bara en massa småttingar klängande uppför ett berg med rasande sten. Och nu var det ingen kyla direkt men personalen kanske hade möte eller lunch. Blev något undrande. Ska kollas upp igen.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.