BOKSLUT

Vinden nyper i kinderna, det är bara -1 men fuktigt gråmulet och byns soptunnor paraderar  nytömda vid vägkanterna. Jultömningen.

Funderar på boken jag läser, nej slukar: ”Sapiens” av Yuval Noah Harari. Boken handlar om vår sort, ”Homo Sapiens” som fanns tillsammans  med ett tiotal andra typer och som man hittat spår efter så tidigt som för 70.000 år sedan.

Innan ”Homo Sapiens” var allting som det är men med en mer utvecklad hjärna kom ”Den Kognitiva Revolutionen” och verkligheten flyttade in i en verklighetsbeskrivning, en, nej många, berättelser och det som binder ihop mänskligheten är tankar och överenskommelser

Gudar, ritualer, lagar, länder och inte minst pengar är endast påhitt.

Guld är rätt oanvändbart, det är för mjukt för att kunna formas till verktyg, men likväl har idén om guldets åtråvärdhet gjort folk tokiga, startat krig och begått en massa gräsligheter.

För 42.000 år sedan kom de första människorna till Australien och på bara 2.000 år hade de knäckt ekosystemet och utrotat ett 40-tal djursorter.

För 12.000 påbörjades bondesamhället. De som tidigare varit nomader, jägare och samlare slog sig ned och koncentrerade  sig på några få grödor. Tillgången på mat blev bättre men ensidigare.

H och Petra Söderholm arbetar med bokmanus
H och Petra Söderholm arbetar med bokmanus

Kommer hem med blossande kinder, H och Petra Söderholm  sitter vid köksbordet som två Flitiga Lisor, och arbetar med sitt bokmanus.

Öppnar mailen och Webbmästare Hans kommer med bloggstatistik. Under 2015 hade Täppas Toppenblogg 51.000 besökare. De flesta från Sverige, 2:a kom USA och 3:a Spanien följt av 67 andra länder.
Det är kul men ändå bara kattskit om man betänker människans utveckling de senaste 70.000 åren.

Jo en sak till: Gott Nytt År!

En tanke om ”  BOKSLUT”

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.