BRONS TILL NESSER

 Turisterna sorlar ute i gränden, någonstans ifrån, kan det vara Stortorget, hörs musik och en munter knackfanfar mot fönstret berättar att nu är Håkan Nesser här för att hämta det Fågelbad i brons som han beställde för en massa månader sedan.


Att göra bronsskulpturer är inte gjort i brådrasket. Först formar jag syntetiskt vax med mina fingrar, jag har det språket i händerna, inte i ögonen, lyckligtvis, och när t.ex. det här fågelbadet var färdigt satte skulptören Sture Collin i Ljusdal en gipsform runt grejen, komplett med kanaler för luft och det s.k. ingjöthålet, härdade och gräddade hela klumpen vid +900 grader. Vaxet rann ut och efterlämnade det utrymme som  fylldes med brons vilket värmts till +1200 grader. När bronset svalnat fräsande i en stor vattenbalja slår man sönder gipset och där, som en blöt och smutsig baby är konstverket. När slagg och knottror tagits bort återstår patineringen.

Jag är spänd på vad Håkan ska tycka om Fågelbadet men han är mycket nöjd. Det ska stå på Furillen, en udde på Östra  Gotland där han och hans fru Elke har ett hus.

Vi sitter och pratar en bra stund varpå han plockar fram en tygkasse, en sådan som miljömedvetna människor har med sig till affären för att slippa plastkassar, packar ned Fågelbadet, tackar för sig och försvinner ut i gränden.

Mot kvällskvisten, varför säger man kvällskvisten, kommer Urban och möter mig i Tyska Brinken. Jag kommer från gymmet, har suttit i roddmaskinen en timme och är hungrig.

Urban har bokat bord, samma som vi hade förra gången, på restaurang ”Österlånggatan 17”, strax nedanför S:t Göran och Draken.

Österlånggatan 17

Hugger in på en perfekt Råraka med gräddfil, röd lök och Löjrom.

Huvudrätten är en ”Surf and Turf” alltså en mör biff och smörstekt Krabba. Ställets egen Bearnaise och Pommes.

Avslutar med en Jordgubbstårta med vispgrädde.

Urban tar en Konjak till kaffet, vilket jag själv avstår, och somnar ändå ett par timmar senare som en klubbad Valross.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.