KRÄNKT, KRÄNKTARE, KRÄNKTAST

Funktionsvarierad”. Det var som katten. Det är det senaste, och för tillfället mest accepterade, eller politiskt korrekta om man så vill, ord som beskriver en person som jag. Inte Blind, Synskadad, Handikappad eller Funktionsnedsatt, nej, det ska vara ”Funktionsvarierad”.

Tänk vilket pyssel när de ska byta namn på t.ex. Handikapparkeringsplatser. Många arbetstillfällen blir det.

Eller är det kränkande att kalla en arbetsuppgift för ett ”Arbetstillfälle”? Kan det leda till ett utanförskap för den som ska utföra arbetet?

  Björn och jag är på Publicistklubbens debatt om vad man bör, får och kan  säga på Kulturhuset vid Sergels Torg.

Var det verkligen relevant att beskriva de som blev mördade på det där Vårdhemmet i Japan som förståndshandikappade?

Det var en intressant debatt, ledd av SR:s Torehammar, och det var befriande när Alice Bah Kuhnke, som f.ö. blev kallad ”Negerfitta” i skolan, sa att allting inte kan vara rätt. Man kan säga eller göra fel men sedan prata om det. Ängslighet är inte bra. Ingen är perfekt.

Alice Bah Kuhnke och jag

Stegade fram till henne efteråt och så stod vi bara där, hoppade och tjoade. Hon är skön och jag ska genast börja följa henne på Instagram. Hon syntolkar sina utlagda bilder på det att vi som är ”Funktionsvarierade”, kan ta del av dem.

Skriv gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.