TAFS

En dam från Dalsland hävdade tvärsäkert att det är Invandrar/Asylsökande som respektlöst ger sig på och tafsar på unga Svenska kvinnor.

Hon fick svar på tal av bl.a. Gullan, 80, från Skåne, som menade att det där inte har med etnicitet att göra. I hennes ungdom var det hejvilt med Svenska karlar som skamlöst tog för sig men Gullan menade att det gällde att visa var skåpet ska stå, eller som hon uttryckte det: “Ge honom på truten.”

Full fart var det hela sändningen igenom och producenten Pether Öhlén, Tekniker Peter Wallgren och jag  enades om att det har varit en livad vecka.

Tack alla som lyssnat och ringt. Jag återkommer v 31 och nu på måndag är det Nina Glans som sänder, från Visby och Almedalen.

NORMALT

  Hur kul är det när allt är normalt?

Detta är ingenting som bekymrar mig när jag står vid dikeskanten och väntar på Jörgen. Morgonen är stilla och luktar så gott ingenting  i hela världen oroar. Sorglös, men vänta nu, varför kommer han inte?

Upptäcker att jag gått ut 40 minuter för tidigt, återvänder in, tar en påtår, lyssnar på “Tankar för dagen” och väderleksrapporten.

En dryg timme senare är jag  i Sundsvall och SR:s studio. Hagabagarn har levererat pinfärska biskvier med mandel och choklad.

Samtalen strömmar in, det ena efter det andra och det är helt normala samtal med människor som uttalar sina åsikter om det ena och det andra. Så här några timmar efteråt minns jag inte ett enda, jo, hon som envist bet sig fast vid att skruvkorkar på mjölkförpackningar är ett verkligt problem. Där kunde terrordåd ta sig där bak. Skruvkorkarna var för henne ett oerhört gissel. En tagg i tillvarons rumpa.

  TullaMaja skjutsar ned mig till 329:ans buss och när jag klivit av vi Brandstationen i Jättendal kommer Nilas precis som jag är på väg uppför Ram-Hans backe. Han och barnen är på besök hos Stefan Hansson och strax sitter också jag där inne, dricker kaffe och äter bullar.

Vi pratar om Igelkottar och Stefan håller en utläggning om vilket problem som människans närvaro plågar jordklotet med. Han slungar ut frågan i Universum, jag tar en bulle till och Theodor påminner om att han har födelsedag om två månader.

“Ring P1”? Jag vet inte, det finns normala dagar men det är inte de som sätter spår.

JÖSSES VILKEN RÖRA

  Vilken röra. Först två damer varav den första var “lite annars”, som man säger i Norrland, och den andra tokskruvad. Hög på Gud eller vad det nu var.

Sedan följde ett helt “normalt” samtal om Sveriges plats i FN:s Säkerhetsråd. Fint men sedan kom mannen som tyckte det var helt ok att en massa människor mördats på flygplatsen i Istanbul och då brann varenda säkring i mitt proppskåp.

Till slut två män, apropå tvåkönade toaletter i New York, som seriöst vände och vred på detta med att stå eller sitta och hur toalettsituationen vid offentliga lokaler bäst  ska lösas.

Allt medan världen brinner. Kan “Ring P1” bli galnare än så här? Tveksamt.

TISDAGENS “RING P1”

  Solen står redan högt på himlen,  sommaren doftar  fullt utvuxen när jag står på byvägen och väntar på Jörgen. Dikesörterna i dikeskanten når mig högt upp på benen.

När jag kommer till Sveriges Radio i Sundsvall är stämningen i studion dämpad. Vad ska vi prata om idag?  Bullarna från Hagabagaren är i vilket fall ljuvliga men det kan man inte göra radioprogram om.

Då ringer en man och undrar varför Naturprogram i TV alltid badar i musik. Han menar att det inte hörs något annat än själva livet i skogen när man är där och att det är det som är så skönt.

Tekniker Peter lägger upp en försiktig småfågel i bakgrunden och uppringaren och jag börjar spekulera i vad det kan vara för slags pippi?

Alla är välkomna i “Ring P1”, även småfåglar.

Sedan ringer kvinnan som en gång kom från Polen till Sverige och på den tiden var rädd för muslimer. Nu menar hon att alla i grunden är rätt lika och hennes tankar blir en sång om tolerans och likaberättigande.

En synskadad man ringer och säger att han gärna skulle vilja ha en invandrad person som assistent. Han skulle få hjälp medan han själv lärde ut Svenska språket och konsten att baka bullar.

Lite senare ringer Omar och menar att han gärna kommer hem gratis och hjälper han med synsvårigheter.

Hela sändningen måste ha känts jobbig  för de som är främlingsfientliga men ibland måste det få göra ont.

Persongalleri

Täppas: Han som skriver Bloggen.
H: Helena, Täppas fru. Leg. Psykoterapeut.
Greven: 18-årig son med sinne för hyss.
Jullan: 24-årig dotter och stundom Web-redaktör. Bor just ni i London.
Fillen: Felix 26-årig son, åter hemma från Thailand. Pluggar Korea och Migration på Stockholms Universitet.
Nilas: Nilas 32-årig son som tillsammans med Maggen är föräldrar till Theodor och Thilda. Nilas är en grym mekaniker som bor i Hälsingland.
TM: TullaMaja 35, mamma till Hjördis. TM är radiojournalist i Sundsvall. Sänder var morgon, pigg som en lärka, SR Västernorrlands Morgonshow.
Hans: Flink Webbredaktör för Hemsida och Blogg.
Björn: Björn som brukar hålla till i Jättendal. Regissör, manusförfattare och gubb-bästis.
Sussie: Susanne. Kvinnlig bästis sedan tidernas begynnelse. Journalist. Sänder Stil i P1 fredagar 10:03.
Jerry: Stanley som är konstnär, bor i Delsbo och är gammal Hippiepolare.
Urban: Min gubbkompis, jobbar som psykiatriker och som jag brukar promenera med.
Maria: Träningsbästis i trakten av Jättendal och Gnarp. Enastående syntolkare av film.

Följ mig på Twitter