DU, RUFUS

Förlåt mig för att jag var borta några dagar men jag är övertygad om att Gustav och hans syrra tog väl hand om dig.

Du förstår, ibland måste jag ut i Den Stora Världen, uträtta ärenden och inte minst arbeta.

Nu ska vi bara ligga på sängen och mysa. Du slickar dina tassar medan jag lyssnar på ”Det Svenska hatet” skriven av Gellert Tamas. Ingen munter läsning/lyssning men Världen där ute är inte att leka med.

Så pyssla du med dina tassar.

BILDER FÖR BLINDA

Varför är äckliga böcker så fängslande? Ligger i sängen, äter Schweizernötchoklad och lyssnar på Jonas Malmsjö när han läser ”Törst” av Jo Nesbø. Genomläbbig.

Går några ärenden, Gallerian och Stockholms Stadsbibliotek för att klockan 15.00 möta Maria i korsningen Tyska Brinken/Västerlånggatan.

Vi ska, som jag upplever det, anta en stor utmaning och gå på Fotografiska på Stadsgårdskajen. Jag menar, hallå, en blind på Fotomuséum.

Men det går, tack vare Marias syntolkning, bra. Bilderna liksom lösgör sig från väggarna och blir tillgängliga för mig.

Ett övergripande intryck är att 98% av bilderna föreställer kvinnor. Vadå jämställdhet, ska kvinnor även i denna tid objektifieras?

”Där ligger två töser bland en massa löv” säger Maria på sin sjungande Värmländska och då måste jag ju bara ta ett kort.

MÖTE MED MARIA

Lite blyga sitter vi på ”Formosa” vid Kornhamnstorg, Maria och jag. Maria har fått en allt större betydelse i mitt liv, ja, under de senaste månaderna har hon seglat upp och blivit min Hovleverantör av talbokstips. Hon är bibliotekarie i Karlstad och tar sitt arbete på allvar.


Det började med att hon hittade min blogg och fann att jag skrev mycket om böcker.

Och nu sitter vi där och möts på riktigt, äter Nasi Goreng och pratar om, böcker förstås och om en hel del annat.

Just när vi ska bryta upp överlämnar hon en present, en jättefin t-shirt och jag blir glad, så glad.

SNILLEN SPEKULERAR

Producent Pether Öhlén skjutsar mig, efter sändning och ihopsnickrandet av en kortvariant samt en trailer, till Navet, Sundsvalls busstation,och 329:ans buss.

Sitter och smälter programmet. Kör några samtal i inre repris, trycker paus och delete på somliga. Det handlade om Cannabis, Cannabis och Cannabis. Jo, och så en äldre herre, pensionär, som på sätt och vis verkade trygg, ja nästan lyckligt övertygad om att allt ont är Invandrarnas fel. Sidan 1 a i SD:s retorik.

Så uppåt kan man uppenbarligen bli av att vara missgynnad.

Då händer något med bussen. Den stannar och bara står alldeles stilla. En olycka har skett strax framför dubbeldäckaren. En och en halv timme går. Slutar att fundera, återkallas till nuet, över sändningen och lyssnar istället på några gubbar. Tydligen trängs ambulanser, brandkår och polis framför bussen allt medan bilköer ringlar åt båda körriktningarna.

Gubbarna vet inte vad som hänt men har många teorier. Det är Snillen som Spekulerar och ju mer de inte vet desto mer är de övertygade om sin syn på saken.

De låter som ”Ring P1” en mindre lyckad dag.

Persongalleri

Täppas: Han som skriver Bloggen.
Greven: 18-årig son som går tredje ring på Gymnasiet och har bytt sina hyss mot flitiga extrajobb.
Jullan: 24-årig dotter och webdesigner. Bor i London.
Fillen: Felix 27-årig son, blandar studier med hårt kroppsarbete.
Nilas: Nilas 33-årig son som tillsammans med Maggen är föräldrar till Theodor och Thilda. Nilas är en grym mekaniker som bor i Hälsingland.
TM: TullaMaja 36, mamma till Hjördis. TM är radiojournalist i Sundsvall. Sänder var morgon, pigg som en lärka, SR Västernorrlands Morgonshow.
Hans: Flink Webbredaktör för Hemsida och Blogg.
Björn: Björn som brukar hålla till i Jättendal. Regissör, manusförfattare och gubb-bästis.
Sussie: Susanne. Kvinnlig bästis sedan tidernas begynnelse. Journalist. Sänder Stil i P1 fredagar 10:03.
Stanley: Stanley som är konstnär, bor i Delsbo och är gammal Hippiepolare.
Urban: Min gubbkompis, jobbar som psykiatriker och som jag brukar promenera med.
Maria: Träningsbästis i trakten av Jättendal och Gnarp. Enastående syntolkare av film.
Hans-Åke: Hans-Åke Bergman, bor i Djursta, Jättendal, hjälper mig med både det ena och det andra och driver Djursta redovisningstjänst.

Kommentarer

Följ mig på Twitter