GÅR NÅGON VID MIN SIDA?

  Innan promenaden slår jag mig ned för att verkligen lyssna på ett ”Sommar”-program i P1. Det är Klas Östergren, en författare och person jag sätter stort värde på.

Radio ÄR magi. Lyssnar på Klas Östergren som gör “Sommar, sommar”

Ett foto publicerat av Täppas Fogelberg (@blindfotografen)

Omständigheterna har  medfört  att jag bara lyssnat  på två hela ”Sommar”-program i år. Från på- till avannons. Det första var Bert Karlsson.

Väntade ett viktigt telefonsamtal, satt rakt upp och ned och kom mig inte för annat än att lyssna på Bert. Det var tomt som kylskåpet i en vinterförseglad husvagn och handlade huvudsakligen om att alla andra, som hade sagt att han hade fel, till slut fick stå där med lång näsa och medge att det var han som hade rätt.

Han borde ha pratat om svamp istället. Bert Karlsson är väldigt kunnig, rena mycologen, när det kommer till svamp.

Klas Östergrens program var som ”Sommar” på Torsten Ehrenmarks tid. Kunnigt, underfundigt och tankeväckande.

Han talade om språket, sa sig vara språkpolis och skydde klyschor och klichéer. Ändå gjorde han i slutet av programmet en ”Bergman”.

  Ingmar Bergmans sista stora framträdande i offentligheten var hans ”Sommar”-program vilket han avslutade med frågan: Var kommer musiken ifrån?

Det var nog inte bara jag som kom att tänka på Gud.

Utvikning: På -80 talet satt jag med en svettig telefonlur på ”Jacob Steges” redaktion på SVT 1 Nöje och slog numret, det var bara det närmast en statshemlighet, alltså Ingemar Bergmans telefonnummer,  till Fårö.

En kvinna svarade, var det Ingrid, och jag lade fram min förfrågan om att få intervjua honom i ”Jacobs Stege”. Kvinnan lade fumligt handen, jag hörde varje ord, på lurens mikrofon och sa att det var någon från ”Jacobs Stege” i TV  som ville intervjua. Ingemar Bergman röt:

”Nej, i Helvete!”

Jag sa tack då och lade stukad på telefonluren.

I alla fall. Klas Östergrens ”Sommar”-program var alla tiders. Precis så där intresseväckande, mysigt och underskruvat kul som ett sådant program är när det är som bäst.

Till slut gjorde han då sin”Bergman” och funderade om det bredvid varje människa går någon annan.En följeslagare, egendomlig kraft eller vad vet jag.

Vägen

Under min promenad idag var jag, i alla fall tror jag det, ensam men en försiktig sensommarsol följde mig hela vägen till Hårte och åter.

 

FRISKVÅRD

  Himlen är orolig, blåst och regn. Läser/lyssnar i snabb följd  på två Peter Jamesböcker inlästa av Peder Falk: “Ett snyggt lik” och “Långt ifrån död“, två spännande och lagom vidriga böcker. Hur kan mord vara underhållande? Fråga Ugglan.

Flankerad av Arlindo Gomez, Sara från Årskogen och Karin Hall

Friskvård när Maria, Arlindo, Karin och Sara har Styrelsemöte på “Kultur-Stjärnan” I Gnarp. Det är bara jag och spökena i gymmet, det sägs att en galen präst förgrep sig på en förståndshandikappad flicka just på den här platsen för flera hundra år sedan och att flickan “Går igen” , men jag tror inte på spöken vilket betyder att jag är helt ensam.

Trevar omkring bland maskinerna och det går rätt bra. Hugger i och drar. Klonk och rassel.

SAMMA GAMLA VÄG

  Traskar samma gamla väg. Det är som ett upprepningstvång, och kanske, kusin med att meditera. Skogen brusar, någon sågar medan en annan kapar ved. Livet pågår längs min kära gamla Hårteväg.

Igår var jag till SR i Sundsvall och läste in Ljudbokstips. Bl.a. Elena FerrantesMin fantastiska väninna“, Håkan Nässers senaste “Eugen Kallmanns ögon“, “Flicka med Pärlörhänge” av Tracy Chevalier, om målaren Vermeer och pigan som blev modell för en av hans mest berömda verk, Katarina Wennstams senaste “En riktig våldtäktsman” där hon demaskerar myten om den manliga sexualitetens som en “narturlag”, något som inte går att stoppa, vilken smörja som även domstolar ibland räknar med och så förstås den ljuvliga “Hyresgästerna” av Sarah Waters, en bok om lesbisk kärlek i ett London mellan första och andra Världskriget.

Alla dessa  böcker har någonstans goda avsikter. De är humana, medkännande,  berättar om människor som försöker göra gott och leva sina liv. De gör så bra de kan.

Vägen2

Det är skönt att komma hem från promenaden och lyssna på Reine Brynolfsson som läser “Ghostman” av Roger Hobbs. Den är full av vidriga  människor med onda uppsåt, ett liv är inte värt ett ruttet lingon, krutrök, blod och hjärnsubstans som sprutar. En skitbok.

Ändå är det just nu en lisa för själen.

Inte för att det förkortar  mitt eget syndaregister men, ändå, det kunde ha varit värre.

Avundas Patrik, en Gnarpkille  som stod och pratade med Anders när jag gick förbi, vi talade om vädret, vart tog sommaren vägen, varpå han klappade sin mage och sa: “Nej nu ska jag hem och äta pannkaka”.

HALLON OCH TAFSANDE, EN VECKA MED RING P1

 

Morgonen är  sval, skjorta på, när Ulla kvart i sju hämtar upp mig på gårdsplanen i Jättendal. Ulla är en glad människa och även om jag drömt att jag under oroliga nattimmar skottat kol i helvetet blir jag genast på gott humör av hennes blotta uppenbarelse. Dessutom har hon med sig en burk skogshallon, bär som hon plockade igår kväll.


Så snart klockan slår 09.00  i SR:s studio i Sundsvall öppnar telefonslussen. Denna är en viktig del av programmet och det gäller för den som svarar att snabbt bedöma om inringaren kan vara något för oss.

Ingela Högdahl och Clara O´Månsson i slussen

Ingela Högdahl och Clara O´Månsson i slussen

Ingela Högdahl har suttit flera år och är mycket rutinerad. För Clara O´Månsson är det första veckan men hon klarar det galant. Viss slusskunskap har hon efter att ha arbetat även med ”Karlavagnen”.

”Fast här är det mer hard core och snabba puckar” säger hon.

Det är extra kul att just hon sitter i Slussen eftersom hon är barnbarn till en av mina tidiga tonårs stora idoler, Lasse O´Månsson. Denne var en lågmäld humorist, väldigt olik dagens gapiga komiker, och han var Chefredaktör för en tidning jag läste fram och baklänges hundra gånger om: Svenska Mad.

I programmet berättar en pensionerad flygvärdinna, apropå tafsande, att de värsta snuskgubbarna reste i förstaklassavdelningen. En hand in under kjolen var ingen ovanlighet.

Främlingsfientliga personer menar gärna att det är invandrare som tafsar och sextrakasserar men den kvinnliga advokaten igår, med 30 års erfarenhet av att försvara brottsoffer, menade att det oftast är Svensson, Andersson och Johansson som gör sig skyldiga till de flesta övergreppen och det dessutom i nära relationer.

Den siste mannen som ringde idag menade att det fanns ”behandling” för att ”bota” homosexuella fanns det inte tid att djuploda frågeställningen med. Men det får de ta hand om i programmet på måndag.

Peter Wallgren och jag äter Sushi o

Tekniker Peter Wallgren och jag lunchar Sushi på Sjögatans ”Sea Street Sushi Bar” och sedan är det bara att sätta sig på 329:ans dubbeldäckarbuss så är man strax hemma i byn igen.

Vägen

Ett stilla varmt sommarregn faller över Åvägen samtidigt som solen skiner, någonstans måste det finnas en regnbåge, och det enda som stör friden är Glassbilens uppfodrande fanfar som försöker locka människorna ut ur husen för att köpa fruset emulgeringsmedel.

Själv föredrar jag Ullas Hallon.

Persongalleri

Täppas: Han som skriver Bloggen.
Greven: 18-årig son som går tredje ring på Gymnasiet och har bytt sina hyss mot flitiga extrajobb.
Jullan: 24-årig dotter och webdesigner. Bor i London.
Fillen: Felix 27-årig son, blandar studier med hårt kroppsarbete.
Nilas: Nilas 33-årig son som tillsammans med Maggen är föräldrar till Theodor och Thilda. Nilas är en grym mekaniker som bor i Hälsingland.
TM: TullaMaja 36, mamma till Hjördis. TM är radiojournalist i Sundsvall. Sänder var morgon, pigg som en lärka, SR Västernorrlands Morgonshow.
Hans: Flink Webbredaktör för Hemsida och Blogg.
Björn: Björn som brukar hålla till i Jättendal. Regissör, manusförfattare och gubb-bästis.
Sussie: Susanne. Kvinnlig bästis sedan tidernas begynnelse. Journalist. Sänder Stil i P1 fredagar 10:03.
Stanley: Stanley som är konstnär, bor i Delsbo och är gammal Hippiepolare.
Urban: Min gubbkompis, jobbar som psykiatriker och som jag brukar promenera med.
Maria: Träningsbästis i trakten av Jättendal och Gnarp. Enastående syntolkare av film.

Följ mig på Twitter