VAD ÄR GODAST?

  En fråga som surrat i mänsklighetens hjärnor i tusentals år är den om vad som är godast: Den enkla medhavda matsäcken på en skogsutflykt eller en brakmiddag på fina restaurangen?

Själv skulle jag aldrig åka på matresa till Provence, sitta som en tjockis i en buss och bli transporterad mellan utsökta krogar. Det låter som ett matsmältningsproblem man inte gjort sig förtjänt av. Trist och dyrt.

Men igår, jag menar, Pannkakorna på stranden i Lönnånger var gudomliga samtidigt som oxfilén och torskryggen serverade på restaurang “Sjömärket” i Mellanfjärden på kvällen var, som Mat-Tina brukar säga, “Jättegott”.

Hemligheten bakom detta var nog att Maria och jag mellan dessa måltider knatade på i nästan två mil. Svaret på frågan ovan ligger alltså i  vad man gör mellan måltiderna.

Människan är gjord för att röra på sig och alldeles gratis är sommarens  alla dofter.

PANNKAKOR PÅ STRANDEN

  Maria har stekt pannkakor som vi äter med korv från butiken i Mellanfjärden och några med hallon. Jag medför en kanna kaffe och Kornotton, Risotton som H gjort på Korngryn och massor med Parmesan.

Maria och jag

Vi sitter på stranden i Lönnånger, strax nedanför Har Per Johans stuga. Denne är sedan länge död, han bodde hemma hela sitt liv tillsammans med sin mamma. Han tyckte att hon var så ful att han satte upp en betongskiva tvärs över matbordet. Han ville inte se henne men åt av allt hon ställde fram åt honom. Någon feminist var han inte.

Pannkaka med hallon

Men pannkakorna som vi äter i skriet från måsar och vågornas kluckande är kalasgoda.

MÖTE MED PERSIKA

  Sommarens praktfullaste dag vecklar ut sig över landskapet och vi sitter på bron och dricker kaffe. H har sin packning med allt från dator till laddare och Mascara framför sig. Hon ska snart trava iväg till Y-bussen, resa till Stockholm och vidare till Grekland.

Jag tror att ön heter Chalki och den nås  med båt från Rhodos. Vi, språkläraren i mig har vaknat, går igenom några vanliga fraser.

På morgonen säger man ”Kalimhera”, mitt på dagen ”Kalisphera” och när det kvällas drar man till med ”Kalinichta”. Förmodligen heter Tack ”Efcharistou”.

Sedan säger hon ”Hejdå”till Rufus och jag.

Jag sätter på mig kortbrallor, trots att jag lovat att aldrig bli sedd i sådana, packar Ryggan med en flaska vatten och drar iväg mot Hårte. Vindarna är ljumma, det luktar så gott att jag får fullt styr med att hålla koll på vägkanten.


Längs vägen, rätt nära havet, möter jag en Persika.

”Hur är läget?” undrar jag väluppfostrat.
”Det rullar på” säger Persikan.

Sedan plockar jag upp den, blåser bort dammet och äter upp frukten. Saften rinner längs hakan. Den är väldigt söt och jag är inte mer än människa.

ÄLSKLINGSRÄTTEN I HÅRTE

  Kerstin vet precis att jag älskar hennes filéade Sik med grädde och Purjolök i ugn. Kokt potatis och sallad.

Jag i Hårte

Till efterrätt blir det rabarberpaj jordgubbar och vaniljsås eller grädde. Det är nästan för bra för att vara sant och  samtalet  böljar  fram och åter. Vi är bland vänner.

Middag i Hårte

Det är Bernt, Kerstin, hennes bror Lennart, systrarna Bia och Maria samt H och jag.

En väldigt fin eftermiddag i Hårte.

Persongalleri

Täppas: Han som skriver Bloggen.
H: Helena, Täppas fru. Leg. Psykoterapeut.
Greven: 18-årig son med sinne för hyss.
Jullan: 24-årig dotter och stundom Web-redaktör. Bor just ni i London.
Fillen: Felix 26-årig son, åter hemma från Thailand. Pluggar Korea och Migration på Stockholms Universitet.
Nilas: Nilas 32-årig son som tillsammans med Maggen är föräldrar till Theodor och Thilda. Nilas är en grym mekaniker som bor i Hälsingland.
TM: TullaMaja 35, mamma till Hjördis. TM är radiojournalist i Sundsvall. Sänder var morgon, pigg som en lärka, SR Västernorrlands Morgonshow.
Hans: Flink Webbredaktör för Hemsida och Blogg.
Björn: Björn som brukar hålla till i Jättendal. Regissör, manusförfattare och gubb-bästis.
Sussie: Susanne. Kvinnlig bästis sedan tidernas begynnelse. Journalist. Sänder Stil i P1 fredagar 10:03.
Jerry: Stanley som är konstnär, bor i Delsbo och är gammal Hippiepolare.
Urban: Min gubbkompis, jobbar som psykiatriker och som jag brukar promenera med.
Maria: Träningsbästis i trakten av Jättendal och Gnarp. Enastående syntolkare av film.

Följ mig på Twitter